Opalování a beta-karoten

Opalování a beta-karoten
Beta-karoten patří do skupiny tzv. karotenoidů, což jsou přírodní barviva zodpovědná za žluté, oranžové až červené zbarvení rostlin a organismů.

U živočichů působí beta-karoten především jako provitamín vitamínu A, to znamená, že vitamín A z něj vzniká.

Účinky beta-karotenu

Kromě toho, že je beta-karoten zdrojem vitamínu A, je také důležitým antioxidantem – chrání tělo před působením volných radikálů. Volné radikály se buď v těle tvoří samy např. působením slunečního záření, nebo je do těla přijímáme zvenku – v jídle, pití, vdechováním kouře, znečištěným ovzduším apod. Pokud se o volné radikály nepostarají antioxidanty, mohou způsobovat:

  • snížení celkové obranyschopnosti organismu
  • předčasné stárnutí
  • nádorová onemocnění
  • Alzheimerovu chorobu
  • cukrovku
  • kardiovaskulární onemocnění

Beta-karoten a opalování

Beta-karoten hraje významnou roli při ochraně kůže proti účinkům nadměrného opalování:

  • beta-karoten přispívá ke zbarvení kůže
  • kůže je odolnější proti spálení
  • opálení déle vydrží
  • ideální na podporu ochrany kůže před zahájením opalování po zimě nebo před dovolenou u moře (doporučuje se užívat beta-karoten alespoň 14 dní před zahájením opalování)
  • chrání pokožku před tvorbou pigmentových skvrn, vrásek, vysycháním, ztrátou pružnosti a dalšími projevy předčasného stárnutí
  • odolnější, posílená kůže je prevencí vzniku rakoviny kůže

Pozor! Beta-karoten v žádném případě nenahrazuje ochranný faktor! I když užíváte beta-karoten, je nutné na slunci používat opalovací krémy s ochranným faktorem. V opačném případě hrozí Vaší kůži spálení! Opakované spálení může v budoucnu vést až ke vzniku rakoviny kůže!

Zdroje beta-karotenu

Přirozenými zdroji beta-karotenu jsou téměř všechny potraviny rostlinného původu. Nejvíce ho obsahuje:

  • tmavě zelená zelenina – špenát, kapusta, brokolice, zelené fazolky, hrách, řeřicha
  • mrkev – ale jen při vhodném zpracování
  • červená paprika
  • ovoce – švestky, meruňky, magno, papája
  • beta-karoten je obsažen i v některých potravinách živočišného původu, např. ve vaječném žloutku, másle nebo mase lososa

Množství beta-karotenu v zelenině a ovoci snižuje např. sušení nebo dlouhodobé skladování. Naproti tomu je beta-karoten poměrně odolný vůči mražení.

Beta-karoten se také uměle přidává do některých potravin, např. do margarínů nebo ovocných nápojů, a do kosmetických přípravků.

Vstřebávání beta-karotenu

Beta-karoten, stejně jako vitamín A, je rozpustný v tucích. To znamená, že se lépe vstřebává a je lépe využitelný za přítomnosti malého množství tuku.

Využití beta-karotenu ale také závisí na způsobu přípravy. Např. mrkev – pokud je konzumovaná za syrova, beta-karoten se prakticky nevstřebá. Vhodné je alespoň krátké zahřátí. Před vařením by se mrkev také neměla krájet.

Předávkování beta-karotenem

Potřebná dávka beta-karotenu se určuje obtížně. Záleží na tom, kolik člověk přijímá vitamínu A a ostatních karotenoidů a také na schopnosti vstřebávání a využití beta-karotenu.

Při vyšším příjmu vitamínu A se přeměna beta-karotenu na vitamín A snižuje a jeho přebytek se vylučuje z těla stolicí. Beta-karotenem se tedy, na rozdíl od vitamínu A, nelze předávkovat.

V případě vysokého příjmu karotenoidů obecně může dojít k zabarvení kůže do žlutooranžova, především na dlaních a chodidlech. Tyto příznaky samy odezní po vysazení karotenoidů. Dlouhodobě vyšší dávky beta-karotenu se nedoporučují u kuřáků, dětí a těhotných žen.

Při užívání potravinových doplňků obsahujících beta-karoten nepřekračujte doporučené dávkování!
Odeslat článek známému   Vytisknout