Vitamín D a jeho vliv na zdraví

Vitamín D a jeho vliv na zdraví
Vitamín D je skupina látek souhrnně označovaných jako kalciferoly. Patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích.

Chemicky rozlišujeme vitamín D2 (rostlinného původu) a vitamín D3 (živočišného původu).

Vitamín D3 (cholekalciferol) se v lidském těle a v těle zvířat vytváří přirozeně a ukládá se v játrech.

Vitamín D2 (ergokalciferol) se vyrábí uměle a tělo ho dostává ve formě potravinových doplňků.

K čemu slouží vitamín D?

Vitamín D je pro lidské tělo nepostradatelný po celý život. Vstřebává z potravy vápník a váže ho v kostech. Dostatek vápníku je nezbytný pro správný růst a vývoj kostí u dětí a pro pevné, zdravé kosti v dospělosti. Dále je prokázáno, že vitamín D:
  • je prevencí křivice u dětí a osteoporózy u dospělých
  • posiluje imunitní systém, působí jako prevence virových a respiračních onemocnění
  • snižuje riziko vzniku rakoviny
  • chrání naše srdce, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • je prevencí mnoha současných civilizačních chorob – cukrovky a roztroušené sklerózy
  • působí proti depresím
  • pomáhá v boji s obezitou

Nedostatek vitamínu D

Uvádí se, že přes 50 % moderní západní populace trpí nedostatkem vitamínu D. Je to způsobeno stylem života – žijeme, pracujeme i sportujeme pod střechou, v uzavřených prostorech.

Rizikovými skupinami jsou: malé děti do 2 let, těhotné ženy, kojící matky, senioři a lidé trpící nějakou chronickou chorobou.

Nedostatek vitamínu D – příznaky

  • Zpočátku se nedostatek vitamínu D projevuje nenápadně, například častějšími chřipkami a angínami, zvýšenou kazivostí zubů, v pozdějším věku častějšími zlomeninami.
  • U dětí způsobuje nedostatek vitamínu D rachitidu neboli křivici.
  • Dlouhodobý nedostatek vitamínu D způsobuje tzv. řídnutí kostí neboli osteoporózu, významně zhoršuje cukrovku, má vliv na srdeční selhávání a na vznik karcinomu – zejména tlustého střeva a prostaty. Podílí se i na obezitě – většina chronicky obézních lidí trpí akutním nedostatkem vitamínu D.
  • Nedostatek vitamínu D může rovněž podnítit vznik lupénky, astmatu a psychických onemocnění jako je deprese.

Zdroje vitamínu D

Přirozeným zdrojem vitamínu D je Slunce. Díky slunečnímu záření můžeme získat až 80 % doporučené denní dávky vitamínu D. Na slunci bychom přitom měli pobývat minimálně 10 minut denně.

V zimě, kdy je sluníčka málo, nebo když prostě nemáme možnost vystavit se slunečním paprskům, může být skvělou náhradou solárium. UV záření v soláriu, stejně jako sluneční záření, způsobuje vznik vitamínu D v lidském těle.

Vitamín D v potravinách

V potravinách se vitamín D vyskytuje především v mase tučných mořských ryb (treska, sardinky, losos), játrech, vejcích, tresčích játrech, v plnotučném a polotučném mléce, jogurtech, tvarohu a pod.

Předávkování vitamínem D

Ze slunce, solária nebo z potravin se vitamínem D předávkovat nemůžeme. To je možné jen u potravinových doplňků obsahujících vitamín D. Takové předávkování vede k hyperkalcémii a může skončit i smrtí. U potravinových doplňků vždy přesně dodržujte doporučené dávkování!
Odeslat článek známému   Vytisknout